Arnhem, Gelderland, de wereld: hoe design en technologie elkaar versterken

Hoe kunnen de mogelijkheden van 3D-printtechnologie vergroot worden door bijvoorbeeld de toevoeging van warmte en lucht? Welke mogelijkheden zijn er om een modecollectie te ontwikkelen met oog voor een duurzame en ecologisch verantwoorde productie, zonder dat dit ten koste gaat van de ontwerpkwaliteit? En kan één materiaal alle traditionele materialen voor een stoel vervangen? Het zijn de vragen waar de winnaars van de Ontwerp + Innovatie Prijs Gelderland het antwoord op gaven tijdens het zevende Green Industry Event op Industriepark Kleefse Waard (IPKW), met als thema Design & Technology II.

Relevant in plaats van uniek
Jeroen van Erp trapte het evenement voor een volle zaal af. Als medeoprichter en creatief directeur van Fabrique en als lid van het Topteam Creatieve Industrie gaf hij met voorbeelden uit zijn eigen ervaring de meerwaarde aan van samenwerking tussen de creatieve industrie en de maakindustrie. Van Erp vergeleek de creatieve industrie met een zwerm vogels; krachtig en flexibel, in staat om uiteen te waaien en vervolgens weer bij elkaar te komen. Zijn belangrijkste boodschap: probeer niet iets te ontwerpen dat uniek is, maar iets dat relevant is.

Met de Subsidieregeling Creatieve Sector Gelderland zijn creatieve bedrijven uitgedaagd de markt in te gaan met hun innovatieve producten en concepten. Op zoek naar partnerbedrijven in de maak-, gezondheid- en energiesector, die mee willen helpen innovatie verder te ontwikkelen. Gerard Monninkhof van Oost NV en gedeputeerde Annemieke Traag vertelden hierover, met een video die barste van de succesvolle praktijkvoorbeelden.

Bekijk hier de video die werd getoond

De laatste kans voor de genomineerden
Daarna was het de beurt aan de genomineerden van de Ontwerp + Innovatie Prijs Gelderland. Deze prijs is door Ontwerp Platform Arnhem (OPA) in het leven geroepen om innovaties uit de creatieve industrie zichtbaar te maken, te ondersteunen en te stimuleren. Alle twaalf genomineerden probeerden via een mini-pitch het publiek nog één keer te overtuigen om op hen te stemmen voor de publieksprijs.

Dat stemmen gebeurde in de pauze, waarna IPKW-directeur Kevin Rijke kort inging op de ontwikkelingen op het park. Met vijf nieuwe huurders in de afgelopen twee maanden (binnenkort meer daarover) bruist het park. Met een van piepschuim gemaakte woning die voor de ingang stond liet Dutch EPS Building Solutions (DEBS) al zien wat voor innovatiefs en moois er op het park wordt gemaakt.