Eerste drijvende windmolenpark ter wereld ligt voor kust Schotland

Het grootste drijvende windmolenpark ter wereld begint vorm te krijgen. Het windmolenpark, dat voor de kust van Aberdeenshire ligt, is het eerste in zijn soort.

De Schotse regering zette eind 2015 het licht op groen voor een drijvend windmolenpark. Het Noorse oliebedrijf Statoil, bouwer van het windmolenpark, wil ter hoogte van het stadje Peterhead, in het noordoosten van Schotland, vijf turbines met elk een kracht van zes megawatt in zee installeren. Samen zullen die zo'n 20.000 gezinnen van stroom kunnen voorzien. Drijvende windturbines zijn niet gebouwd op de zeebodem maar alleen met dikke kabels aan de bodem verankerd.

Drijvende turbines kunnen gebruikt worden in gebieden waar de zee veel dieper is. De Hywind-windmolens staan in water dat 100 meter diep is. Een conventionele windmolen gaat maar tot de helft van die diepte.

Statoil zegt dat het turbines kan plaatsen waar de zee een kilometer diep is. Het hoopt daarmee een oplossing te hebben voor Japan en de Amerikaanse westkust, waar het water te diep is voor conventionele windmolens.

Momenteel is er al een gigantische turbine ge├»nstalleerd in het Schotse windmolenpark. De vier andere bevinden zich nog in Noorwegen maar worden de komende dagen ook naar Schotland gebracht. De turbines zijn momenteel erg duur, maar Statoil gelooft dat het in de toekomst de kosten drastisch kan verminderen.

"Dit is een game changer wat drijvende windenergie betreft", aldus projectdirecteur Leif Delp.

Bron: demorgen.be

< terug