proefveld

Op IPKW worden in en op de grond diverse duurzame en technologische concepten getest. Op het speciaal hiervoor ingerichte proefveld staan momenteel onder andere de volgende projecten:

Proefwoning HAN
Het HAN-lectoraat Architecture in Health (AiH) heeft een demo- en onderzoekswoning gebouwd in het kader van het Fit the Future-project, dat zich richt op het ontwikkelen van innovatieve woonconcepten voor senioren. In deze fysieke omgeving worden verschillende slimme (bouwkundige) producten ontwikkeld, getest en geïmplementeerd. De woning wordt onder andere voorzien van klimaatvloeren, een warmtepomp in combinatie met een boiler en douche-WTW, HR++-glas en funderingsbekisting.

Partners: HAN, Greenhouse, TU Eindhoven
, VBI, Platowood

THE4COMPANY
THE4COMPANY
introduceert het nieuwe bouwen: duurzaam, betaalbaar, slim en snel te realiseren. Op het IPKW proefveld staat een proefopstelling van een appartement, met het principe Kern + wonen als uitgangspunt. Dit bestaat uit een prefab kern met alle voorzieningen in combinatie met wanden, gevels en vloeren in staalframebouw.

Initiatiefnemers Han Hameeteman en Edwin de Goede ontwerpen en realiseren de woningen zonder een steen te metselen en zonder dat er een aannemer aan te pas komt. Door de vier disciplines architectuur, techniek, proces en opdrachtgeverschap bij elkaar te brengen, voeren zij de regie over het hele proces. Doordat in de huidige bouw van appartementen veel te veel partijen betrokken zijn, is er sprake van winststapeling en betaalt de koper uiteindelijk te veel voor een woning. Door het bouwproces te stroomlijnen en te verbeteren, kan er duurzamer en goedkoper gebouwd worden.

Partners: Edwin de Goede Kernhuis, Han Hameeteman Architectuur, DEBS, Finish profiles, Hardeman, Heating Solutions International, Itho Daaldrop, Solesta

mHome
mHome woningen zijn biobased, circulaire, duurzame, innovatieve, mobiele, multi inzetbare woningen, die gebruikt kunnen worden als studenten woningen, mantelzorg units, vakantie woningen, kantoren en hotelkamers. mHome woningen worden in een geconditioneerde omgeving gebouwd en kant en klaar op de locatie afgeleverd. Dit garandeert een hoog kwaliteitsniveau, een lagere CO2-footprint, minder afval, en een snelle realisatie. De woningen zijn hoogwaardig afgewerkt met oog voor detail en design, ook voor het interieur wordt er gestreefd naar zoveel mogelijk gebruik van biobased materialen. Op het proefveld staat een showmodel van een mHome.

Partners: Ecobouw NL

Dutch EPS Building Solutions
DEBS
ontwikkelt, bouwt en renoveert met haar partners diverse projecten met behulp van EPS, in de volksmond beter bekend als piepschuim. EPS is licht, 100% recyclebaar, heeft hoge isolatiewaarden en is uitstekend toepasbaar als constructiemateriaal. Een goede basis om innovatief, snel en professioneel mee te bouwen. In de recreatiemarkt is behoefte aan meer vormvrijheid en tegelijk het gevoel te hebben om maatschappelijk verantwoorde keuzes te maken. DEBS beschikt over 3 basismodellen vakantiewoningen voor de recreatiemarkt. Op het proefveld staan recreatieve lodges in een eigentijdse en duurzame uitvoering. Hierbij wordt de rond vormgegeven achterzijde in combinatie met de trechtervormige voorzijde, waarmee licht en lucht naar binnen gezogen worden, ondersteund door ruwe houten palen. Tussen de twee lodges staat de Sani Lodge, een luxe sanitair lodge die bestaat uit 2 aparte ruimtes met elk een douche, wastafel en een toilet.

Partners: MoreToBuild,Dutch Emergency Supplies en Nedcam.

Miniwindmolenpark
Ruim 600 Gelderse basisschoolleerlingen bouwden op IPKW 150 echt werkende windmolens van zes meter hoog (zie foto bovenin). Deze vormen samen een miniwindmolenpark. De bouw maakt deel uit van het project ‘Laat maar Waaien’, waarin leren leerlingen hoe windenergie werkt en wat het belang is van techniek en duurzaamheid. De energie die de molens opwekken is de eerste lokaal geproduceerde energie die de Rijn en IJssel Energie Coöperatie aan haar klanten kan leveren.

Partners: Netwerkbedrijf Alliander, Provincie Gelderland, Rijn en IJssel Energie Coöperatie, Gemeente Arnhem, I-Link, Groene Transitie, Technoplanet

Accsys
Accoya
hout, geproduceerd door Accsys Technologies, is het resultaat van decennia aan Nederlands onderzoek en ontwikkeling. Dankzij een milieuvriendelijke, op azijn gebaseerde houtmodificatie technologie – acetylatie – krijgt snelgroeiend naaldhout de eigenschappen van het allerbeste tropische hardhout. Accoya is het meest toonaangevende gemodificeerd hout ter wereld. Krachtig, mooi, duurzaam en zeer geschikt voor gebruik buitenshuis.

Accoya hout is grondig getest, het verzekert optimale prestaties op het gebied van slijtvastheid, dimensiestabiliteit, bestendigheid van de laklaag en verlengde duurzaamheid, zelfs in de grond of in contact met water. Op het proefveld staan testdelen van hout voor outdoor gebruik.

Partners:  Accsys group, Tricoya

Hipersense
Eén container, 133 zonnepanelen en een acht meter hoge windmolen. Samen vormen ze Hipersense, een systeem dat big data kan verwerken en tegelijkertijd zijn eigen duurzame energie opwekt. Handig op plekken waar infrastructuur ontbreekt of tekortschiet. Zoals in Atacama Desert in Chili, waar sterrenkundigen van de Radboud Universiteit een telescoop neerzetten. De geavanceerde denk- en rekenkracht in combinatie met het op een slimme en duurzame manier zelf opwekken en sturen van energie maakt dit project uniek. Kijk voor meer informatie op ipkw.nl/hipersense.

Partners: Radboud Universiteit, Pasman, Neroa, Mecon, Incaa, HAN, GO Oost-Nederland, EFRO

Enkamat
Enkamat is een driedimensionale polyamidemat met een open structuur. Deze mat voorkomt erosie van dijken, hellingen, rivieroevers, kanalen en reservoirs. Door de polyamide te vervangen voor een biodegradeerbaar polymeer gaat de belasting van het milieu omlaag. De anti-erosiefunctie wordt overgenomen door wortels van beplanting, waarna de Enkamat geheel mag overgaan in water en kooldioxide. Op dit proefveld wordt de degradeerbaarheid van zo’n biodegradeerbare Enkamat vergeleken met een kokosmatweefsel.

Partners: Low & Bonar

Hennepteelt
Het in de Greenhouse gevestigde StexFibers heeft een techniek ontwikkeld om hennepvezels te verfijnen, zodat deze kunnen worden gebruikt voor de productie van hoge kwaliteit garens. Hennep heeft voor de productie van textiel 95% (!) minder water nodig dan katoen en voor de teelt zijn geen chemicaliën nodig. Hiermee is dit gewas een zeer duurzaam alternatief voor andere natuurvezels, temeer omdat vezelhennep gewoon als akkerbouwgewas kan worden geteeld in Nederland. Hennepvezels zijn sterker en zachter dan katoen, absorberen en ademen beter en hebben bovendien een antibacteriële werking. Op IPKW vindt op steeds grotere schaal hennepteelt plaats voor het testen en gebruiken van deze vezel. Klik hier voor meer informatie.

Partners: Pantanova, StexFibers, Firma De Koningspleij

Oryon Watermill
Deepwater-Energy heeft de Oryon Watermill ontwikkeld, een waterkrachtinnovatie die betaalbare, 100% schone, duurzame en hernieuwbare energie opwekt zonder het ecologische evenwicht te verstoren. Het betreft een installatie die geheel onder water is geplaatst en die werkt op de stuwkracht van stromend water. Met de installatie kan energie worden opgewekt op plekken waar dit eerst niet kon. De watermolen is te plaatsen in rivieren, zeestromingen, getijdenstromingen, geforceerde stromingen (stuwen en spuien) en Smart Grid toepassingen. Energie opgewekt met de watermolen is goedkoper dan bestaande groene energie en concurrerend met grijze energie.

Partners: Deepwater-Energy

< terug