In4nite: stretching mind and material

IPKW: aanjager van crossovers
Vanuit de overtuiging dat designers baat hebben bij technologische kennis, terwijl bedrijven veel hebben aan de denk- en werkwijze van ontwerpers, stimuleert IPKW al een aantal jaar de samenwerking tussen maakindustrie en creatieve industrie. Uitwerkingen en resultaten hiervan krijgen steeds meer vorm, bijvoorbeeld met de goedbezochte evenementen rond het thema Design & Technology, de introductie van de IPKW-Collectie en de huisvesting van diverse startende en gerenommeerde ontwerpers op het park. Zij kunnen gebruikmaken van een gedeelde werkplaats, faciliteiten en aanwezige kennis, en vormen bovendien een waardevolle inspiratiebron en sparringpartner voor de hier gevestigde cleantech bedrijven.

Het project in4nite is het ultieme resultaat van het stimuleren en faciliteren van crossovers op IPKW.

Project In4nite
Low & Bonar is een internationaal opererend bedrijf gespecialiseerd in ‘performence materials’. Het bedrijf produceert het materiaal Colback, een non-woven materiaal bestaande uit draadjes polypropyleen, poly-ethyleen of polyamide die op een willekeurige manier met elkaar zijn versmolten. Colback wordt nu onder andere gebruikt voor tapijten, automatten en luchtfilters. Low & Bonar daagde 10 creatieven uit hun visie op het materiaal los te laten en de grenzen ervan op te rekken. Het project laat een staalkaart zien van nieuwe functionele en esthetische kwaliteiten van het materiaal en de unieke visie van de ontwerpers.

Het interdisciplinaire gezelschap van ontwerpers omvat productontwerpers, architecten en grafisch ontwerpers met elk een eigen visie op de ontwerppraktijk.

In4nite werd aan het grote publiek getoond tijdens de Dutch Design Week 2017.

Deelnemende ontwerpers

Atelier Rick Tegelaar
“Colback bestaat uit 2 componenten. Door alleen de buitenste laag polypropylene te smelten, blijft de PET-kern onaangetast. Met dat gegeven ben ik gaan onderzoeken of Colback ook te gebruiken is in een 3d-printer. Dat gaat uitstekend, alleen was er nog geen 3d-printer die Colback kon verwerken. Ik heb zelf een 2 meter brede 3d-printer ontwikkeld waarmee ik de vezels op Colback kan printen. Die patronen zien er niet alleen prachtig uit, je kan het materiaal zo ook lokaal verstevigen.”

Charley Reijnders
“Er zijn verschillende soorten Colback, ik ben gaan werken met Colback Green, gemaakt van gerecycled PET. Door het materiaal te verbranden en vervolgens weer aan te brengen op het witte Colback, krijg je een heel mooi effect. Alsof de zon in de zomer door de bladeren schijnt en een schaduwspektakel vormt. Ik heb het verwerkt in een kast: The Ghost Collection.”

Dana Dijkgraaf
“Colback is prachtig om op te printen of te zeefdrukken. Het is doorschijnend maar toch glad, dat geeft een bijzonder effect. Zo valt het samen met de kleur die erachter ligt. Een opvallend materiaal voor boeken, flyer, folders of ander drukwerk, voor een industrie die momenteel gefocust is op papier.”

Klaas Kuiken
“Colback is een materiaal met een hele poëtische uitstraling, terwijl het gebruikt wordt in hoog-technologische toepassingen. De zichtbare vezels maken het een tactiele, bijna natuurlijke stof met bijzondere lichtdoorlatende kwaliteiten. Dat heb ik gebruikt in mijn ontwerpen voor de Full moon lamp en de Sunset lamp, beiden geïnspireerd op onze natuurlijke lichtbronnen. In deze lampen zoek ik een balans tussen de poëtische en industriële kanten van Colback.”

Kraft Architecten
“We hebben met Colback een paviljoen met museale kwaliteiten ontworpen, waar de producten volledig tot hun recht komen. De  lichtdoorlatende eigenschappen van Colback zorgen voor een spannend effect. Het paviljoen bevindt zich op een spannende plek, op de 9e verdieping van Gebouw TQ met een prachtig uitzicht op Eindhoven en het groen.”

Mieke van den Hout
“Colback is open en lichtgewicht, twee onmisbare ingrediënten voor akoestische oplossingen. Door Colback samen te smelten met een gekleurde stof, komt de esthetiek van het non-woven materiaal goed uit, met een zachte kleur op de achtergrond. De panelen zijn gevuld met Colback productierestanten, waarmee de akoestische eigenschappen nog eens worden versterkt.”

Robbin Baas
“Ik heb mij voor mijn verticale tuin laten inspireren door Centre Pompidou in Parijs. Door de vakken voor de planten te vouwen en aan elkaar te vlechten met het bewateringssysteem, krijg je niet alleen een mooie installatie maar het verbetert de lucht en je hebt een stukje natuur in je huis.”

Erik Stehmann
“Ik heb van een 2d product een 3d product gemaakt door Colback te rillen. Na verschillende experimenten ben ik uitgekomen bij een patroon met ronde vouwen. Deze vouwen vormen een sterke en lichtgewicht buis. Deze buis is de basis voor mijn Rilly Nice lamp serie. Because in the end, we all want a Rilly Nice lamp.”

Joris de Groot
“Ik ben geïnspireerd door het plooien en vouwen van luchtfilters, een product dat deels van Colback is gemaakt. Deze techniek, gecombineerd met andere technieken, pas ik toe om een nieuw verstevigd materiaal te maken. Het resultaat gebruik ik in de zitting van een bank.”

Tijn van Orsouw
“Over het algemeen zijn rolgordijnen en lamellen vooral functioneel en zien ze er in mijn ogen niet goed uit. Omdat Colback het licht mooi verspreidt, makkelijk te vouwen en ijzersterk is, ben ik gaan zoeken naar manieren om er mooie raamdecoratie mee te maken. Zo mooi, dat je het altijd voor je raam wilt laten hangen.”

< terug