Green Industry Event: The Future of Solar

Lezingenreeks over innovatie en productie in cleantech

De toekomst is groen! Ook de industrie kijkt vooruit naar een verantwoorde wereld die minstens zoveel mogelijkheden biedt als het heden. Maar hoe ziet deze toekomst er uit? In samenwerking met de Gemeente Arnhem en Stichting KiEMT organiseert Industriepark Kleefse Waard (IPKW) een lezingenreeks die deze vooruitblik presenteert. Onder de naam Green Industry kunt u ieder kwartaal genieten van interessante onderwerpen, vooraanstaande sprekers en een gezellige netwerkborrel. Op 3 oktober vond het vierde Green Industry Event plaats, met als thema The Future of Solar.

Bekijk hieronder de terugblik op het vierde Green Industry Event:

 

Vlotte Pecha Kucha’s, boeiende lezingen, inspirerende innovaties en een zeer goede sfeer. Het vierde Green Industry Event was een succes!

Het event, georganiseerd door de Gemeente Arnhem, Stichting kiEMT en Industriepark Kleefse Waard (IPKW), ging ditmaal over The Future of Solar. Dit thema werd vanuit verschillende invalshoeken belicht en er waren op de eventlocatie – een voormalige productiehal op IPKW – diverse innovaties te zien op het gebied van zonne-energie.

Pecha Kucha’s
De ongeveer 250 bezoekers kregen eerst twee Pecha Kucha’s voorgeschoteld; een presentatievorm waarbij twintig slides met voornamelijk beelden worden gebruikt. Elke slide staat slechts twintig seconden in beeld, waardoor de spreker genoodzaakt is de vaart in de presentatie te houden. Geen gemakkelijke opgave, maar Wilma Berends en Friso Huizinga sloegen zich er met succes doorheen.

Wilma nam de aanwezigen – bij deze twee presentaties nog staand bij de bar – mee in het verhaal van Project A15, een project dat het gebruik van elektrische (deel)auto’s die op lokaal opgewekte groen stroom rijden stimuleert. Friso van Qing Groep vertelde over hun Nanosol-project, waarin een nieuwe generatie folie voor thermische zonnepanelen wordt ontwikkeld.

Lezingen
Na een kort gesprek met IPKW-directeur Bart Schoonderbeek leidde dagvoorzitter Raymond Reesink van Mannen met plannen het volledige gezelschap naar het zitgedeelte in het midden van de ruimte. Daar vertelde wethouder Michiel van Wessem op het grote podium over de duurzame visie van de Gemeente Arnhem en enthousiasmeerde solar expert Gert Jan Jongerden het publiek met een blik op de toekomst van zonne-energie.

Rombout Swanborn, Arnhems Ondernemer van het Jaar en eigenaar van zes milieutechnologische bedrijven, nam de microfoon vervolgens over en vertelde over het tweede leven van flexibele zonnepanelen. Swanborn werkt op IPKW bij zonnecelfoliefabriek HyET Solar.

Het laatste woord was aan Maurits Groen. Groen richtte meerdere duurzame bedrijven op, haalde Al Gore vier keer naar Nederland en staat derde in de Duurzame Top 100 van dagblad Trouw. De duurzaam ondernemer en adviseur gaf een inkijkje in de dramatiek die het gebruik van kerosinelampen in derde wereldlanden met zich meebrengt en hoe de zon daar dé oplossing voor is. Zijn mini-ledlamp WakaWaka is de meest efficiënte solar lamp ter wereld en helpt mensen in arme landen aan licht en aan stroom voor het opladen voor mobiele telefoons.

Innovatie- en informatieplein
Voor en na de lezingen konden de bezoekers rondstruinen op het innovatie- en informatieplein in de eventhal. Hier kon ieder via de website van Zonatlas bekijken hoe geschikt zijn of haar dak is voor zonnepanelen, om vervolgens bij de volgende stand alle informatie van Atama over de aanschaf hiervan te krijgen.

Daarnaast was de Nuna7 van het Nuon Solar Team van de partij, waren de ArtEZ en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) aanwezig met hun Wearable Solar, toonde Alliander hun Solarboat Lianzon, liet Solesta het nut van een Zonneboiler zien en was er een Solar cooker aanwezig. Bovendien had kiEMT een loket ingericht waar je terecht kon met je innovatieve idee en promootte incubator de Greenhouse haar gloednieuwe website.

Tijdens de drukbezochte netwerkborrel, georganiseerd door Roof Garden Arnhem, werd nagepraat over de presentaties en lezingen en passeerden de diverse innovaties de revue. Ook de borrel werd overigens duurzaam ingericht: de stroom voor de koeling werd opgewekt door zonnepanelen die buiten de eventhal waren neergezet en het biologische sap werd geschonken in door 4Pet op IPKW gerecyclede plastic bekers. Tijdens het event konden de elektrisch rijdende bezoekers hun auto bovendien voor de deur opladen.

Foto's: Gemeente Arnhem

Het Green Industry Event wordt georganiseerd door:

                                    

< terug