Video: The Things Network Arnhem

See video

Werkt de video hierboven niet? Klik dan hier.

The Things Network (TTN) is een open source LoRa-initiatief. TTN biedt de mogelijkheid om je eigen gateways te installeren en deze te koppelen met het open source TTN cloud platform. Op deze wijze kan je zelf de data van een LoRa node naar je eigen applicatie ontsluiten. Het wordt nog mooier, je kunt in plaats van een eigen gateway ook gebruik maken van de gateways die al door andere mensen geplaatst zijn. Inmiddels zijn er wereldwijd in verschillende steden TTN communities opgericht. Deze communities hebben zich als doel gesteld om in steden voor lokale LoRa dekking te zorgen en te faciliteren in het realiseren van LoRa oplossingen.

Wat is LoRa?
LoRa staat voor Long Range. LoRa maakt het mogelijk kleine hoeveelheden data draadloos tussen apparaten te verzenden en op deze wijze aan te sluiten op het internet. Dit kan wel tot afstanden van 15 kilometer. Een ideale ondersteuning voor Internet of Things (IoT). Het enige wat je nodig hebt is een apparaatje met ondersteuning van het LoRa radio protocol. Dit wordt een LoRa node genoemd. Het is niet erg ingewikkeld om van je eigen device een LoRa node te maken. Je kunt voor rond de 15 euro een kant en klare LoRa module kopen. Deze module spreekt het LoRa protocol en verzorgt de draadloze communicatie. De module zelf is vrij eenvoudig te integreren. Bijvoorbeeld met een Arduino microprocessor bordje.

Toepassingsmogelijkheden
Er zijn verschillende toepassingen met LoRa denkbaar. Denk bijvoorbeeld aan machine-to-machine toepassingen zoals het op afstand kunnen uitlezen van slimme energie meters en waterzuiveringsinstallaties. Denk aan smart city toepassingen zoals draadloze sensoren op parkeerplaatsen en het detecteren van defecte lantaarnpalen. Of bijvoorbeeld industriƫle toepassingen in fabrieken voor de kwaliteitsbewaking van productie processen.

LoRa op IPKW
Al enige tijd heeft Luminis Arnhem op hun eigen kantoor op IPKW een LoRa Gateway staan, vanuit het project Aelora. Aelora is een netwerk van oranje LoRa-vogeltjes dat de luchtkwaliteit in de omgeving kan meten. De vogeltjes zijn op verschillende locaties gestationeerd. Het idee van een vogel is ontleent aan de tijd van de mijnwerkers. De mijnwerkers namen vaak een parkiet mee de mijnen in. De kleine vogel werd ingezet om voortijdig schadelijke gassen te signaleren. Helaas liep het dan vaak niet goed af met de parkiet.

Iedere Aelora vogel is voorzien van een deeltjes sensor en een 3D geprinte behuizing. De vogels communiceren via onze eigen gateway met The Things Network. Google Firebase wordt gebruikt om de verzamelde data vanuit TTN naar smartphones te ontsluiten.

De door Aelora verzamelde live data is voor iedereen beschikbaar.

Bron achtergrondinformatie LoRa: Luminis Arnhem

< terug