Canadese proeffabriek Tyromer strijkt neer op IPKW

Van oude autobanden nieuw rubber maken om er vervolgens weer autobanden mee te maken. Het Canadese bedrijf Tyromer maakt het mogelijk. Hun circulaire formule is een oplossing voor de vier miljoen ton afval die gebruikte autobanden jaarlijks vormen in Europa. Tyromer start zijn Europese tak in Arnhem op IPKW en opent een fabriek waar ‘compounders’, oftewel bedrijven die materialen mixen en verkopen, kunnen zien hoe ze de recyclingmethode zelf kunnen toepassen. Oost NL ondersteunde Tyromer bij het vestigen in Arnhem en verstrekte als fondsmanager uit MKB Kredietfaciliteit Gelderland (Topfonds Gelderland) een financiering aan het bedrijf.

De fabriek staat op IPKW en wordt nu ingericht. ‘Naar verwachting kunnen we begin van de zomer van start’, zegt Jos van Son, managing director van Tyromer Europe. De vestiging van het Canadese bedrijf in Nederland had wat voeten in de aarde: ‘Simpelweg omdat Canadezen geen netwerk hebben hier’, zegt Van Son. ‘Oost NL bracht ons in contact met gemeenten waar we ons mogelijk konden vestigen en hielp ons bij het vinden van de locatie voor de fabriek. Ook kregen we van Oost NL en van Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) hulp bij het realiseren van een Nederlandse vestiging. Daar komt allerlei papierwerk bij kijken, onder meer het aanvragen van een bankrekeningnummer. Dat dit soort zaken snel werd geregeld, was essentieel voor Tyromer, want we kwamen in aanmerking voor een DEI-subsidie voor processen die een positieve CO2-impact hebben. Onze recycle-formule voldoet aan alle eisen, alleen een subsidie kun je pas echt ontvangen als je officieel een Nederlandse vestiging bent, met onder meer een Nederlands bankrekeningnummer. Oost NL en het NFIA kennen de banken, de regelingen en de subsidieverstrekkers in Nederland en dat was voor ons als Canadees bedrijf heel prettig.’

Investering
Via fondsmanager Oost NL volgde een investering uit MKB Kredietfaciliteit Gelderland (MKG), dat onderdeel is van Topfonds Gelderland. Provincie Gelderland stelde dit fonds vorig jaar open om innovatieve mkb’ers die door Covid-19 moeilijk aan kapitaal komen, te ondersteunen. Het fonds richt zich op Gelderse mkb’ers die innoveren in food, health, energie- en milieutechnologie, maakindustrie, circulaire economie en smart industries. Bij de investering is naast MKG een groep Nederlandse mede-investeerders betrokken. ‘Met deze investering betalen we de machines voor de proeffabriek waarmee we onze recyclingmethode gaan demonstreren’, zegt Van Son.

René Brama, investment manager Tech bij Oost NL, is enthousiast over de rol van Tyromer in de circulaire economie: ‘Tyromer heeft een unieke oplossing voor een groot probleem: bergen aan autobandenrubber dat niet is te hergebruiken. Bedrijven zoals Tyromer, die met slimme technologieën oplossingen hebben voor maatschappelijke uitdagingen, zijn een welkome aanvulling op het Oost-Nederlandse ecosysteem. Dat Tyromer zich vestigt op IPKW, waar veel bedrijven zich met energie- en circulariteitsvraagstukken bezighouden, is goed nieuws voor de bedrijvigheid in onze regio.’ Bij de fabriek van Tyromer gaan ongeveer 12 mensen aan de slag. 

Product van moeder natuur
‘Een groot deel van het ‘afval’-rubber is een product van moeder natuur. Het is een slijtvast en sterk materiaal. Dat mag niet vernietigd worden’, zegt Van Son. ‘Tyromer heeft onder aanvoering van de Canadese professor Costas Tzoganakis van University of Waterloo uitgevonden hoe je van het rubber van gebruikte autobanden (en eventuele andere rubbers) nieuw rubber maakt. Als bedenker van het proces verkoopt Tyromer nu licenties aan compounders, die er vervolgens zelf mee aan de slag kunnen. Hoe meer bedrijven rubber recyclen, hoe groter de milieuwinst.’

Niet alleen het hergebruik van het materiaal is milieuvriendelijk. ‘Deze methode bespaart ook nog eens 94 procent energie ten opzichte van het maken van ‘virgin’ rubber’, onderstreept Van Son.

Dat dit niet eerder gebeurde, is omdat het recyclen van rubber tot voor kort zelfs voor wetenschappers een puzzel was. ‘Het maken van rubber, ook wel vulkaniseren genoemd, kun je vergelijken met het koken van een ei. Is het gekookt, dan is het hartstikke stevig en kun je het nooit meer terugbrengen tot een rauw, vloeibaar ei. Met onze formule kan dat nu met rubber eindelijk wél’, legt Van Son uit.

Samenwerking in de regio
In de fabriek in Arnhem kan Tyromer nu drie stromen rubber omvormen tot nieuw rubber: uit autobanden kunnen natuurrubber en synthetisch rubber worden gehaald en daarnaast is er industrieel rubber, dat uit onder meer afdichtingen wordt gehaald. Van Son: ‘Om in de toekomst ook andere rubbersoorten te recyclen en zo te redden van de afvalberg, is er nog een weg van ontwikkeling te gaan. We gaan samenwerken met Universiteit Twente en Hogeschool Windesheim, die een reputatie hebben op het gebied van polymeren en rubbers in het bijzonder.’

Bron: oostnl.nl

ander nieuws


© 2024 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313