Waterstof event
Als onderdeel van een inkomende handelsmissie vanuit Polen en de Baltische Staten in oktober 2024 organiseert Oost NL, in samenwerking met RVO, de ambassades van Polen en de Baltische Staten, een waterstofdag op het Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem.
Gezien de recente ontwikkelingen op het gebied van groene waterstof in Polen, Estland, Letland en Litouwen, dienen zich tal van kansen aan voor Nederlandse bedrijven om bij te dragen aan de opbouw van duurzame waterstofproductie, -opslag, -transport en -gebruik in deze landen.
Voor dit evenement zijn maximaal 2 personen per bedrijf toegestaan. Deelname is kosteloos. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Mis deze kans niet en meld je nu aan.
PROGRAMMA
11.30 – 12.00 | Nederland – Polen – Baltische Staten Waterstof Seminar
- Introductie van de delegatie door de moderator
- Introductie van recente ontwikkelingen in de waterstofsector in Polen en de Baltische Staten
Nederland heeft twee marktrapporten laten opstellen met als doel een overzicht te geven van de waterstof ontwikkeling en het zakelijke potentieel in Polen en de Baltische Staten. De bevindingen van deze rapporten zullen door de moderator worden gebruikt als uitgangspunt voor dit seminar.
12.00 – 13.00 | Netwerk lunch op het Event Plein
13:00 – 14.00 | Nederland – Polen – Baltische Staten Waterstof Seminar
Hoe kunnen Nederland, Polen en de drie Baltische staten samen leren en samenwerken om hernieuwbare en koolstofarme waterstofecosystemen te creëren?
De moderator zal met het panel en het publiek onderzoeken waar private en publieke stakeholders in Nederland en in de 4 afzonderlijke landen elkaar kunnen ondersteunen.
13.00 – 13.35 | Paneldiscussie: samen leren en samenwerken
Moderator: Julia Cydejko, Energie analist, Polityka Insight
13.35 – 13.45 | Volgende stappen: discussie en Q&AModerator: Julia Cydejko, Energie analist, Polityka Insight
13.45 – 14.00 | Koffie & thee en netwerken
Polen | Achtergrondinformatie
Polen is een grote waterstofproducent in Europa. Polen staat op de 3e plek op de lijst van waterstofproducenten in de Europese Unie. Het grootste deel van de productie wordt echter gerealiseerd met fossiele brandstoffen. Door Europese regelgeving moet Polen zijn industrieën koolstofarm maken. In december 2021 publiceerde het Poolse ministerie van Klimaat en Milieu de waterstofstrategie 2030, met een vooruitblik tot 2040. Deze strategie richt zich op de ontwikkeling van de waterstofeconomie met focus op: energie, verwarming, transport en industrie.
Kansen voor Nederlandse bedrijven
- Productie van groene waterstof;
- Transport en opslag van waterstof;
- Bouw van infrastructuur voor de import van waterstof;
- Afvang en opvang van koolstof;
- Aanleg van waterstofverwarmingssystemen;
- Kennisuitwisseling.
Baltische Staten | Achtergrondinformatie
De Baltische Staten (Estland, Letland en Litouwen) volgen een vergelijkbaar pad als Polen in de ontwikkeling van de waterstofeconomie. In 2023 zijn de eerste offshore windenergieprojecten gestart, met een mogelijke marktwaarde van meer dan € 20 miljard, en kon groene waterstof worden gebruikt als opslag van overtollige geproduceerde energie.
Kansen voor Nederlandse bedrijven
- Offshore waterstofinnovaties en windenergieproductie;
- Onderzoek en technisch ontwerp van waterstoftechnologie;
- Transport, installatie en onderhoud van waterstof- en windenergie-infrastructuur.
Deelnemende bedrijven
Naast de ambassades van de Baltische Staten en Polen zullen o.a. de volgende bedrijven deelnemen:
Metrosert AS, Eesti Energia, Ignitis Renewables, Stargate Hydrogen, H2Latvia, Ltd., Latvenergo, JSC “Gaso”, AS “Augstsprieguma tīkls”, AS “Conexus Baltic Grid”, AS Augstsprieguma tīkls, Klaipeda State Seaport Authority, KN Energies, Ministry of Energy of the Republic of Lithuania, PGE Energetyka Kolejowa S.A., Gaz system, Polenergia S.A., PESA BYDGOSZCZ, Orlen.