Plantics breidt productielocatie voor biomaterialen uit op IPKW

IPKW’er Plantics ontwikkelt harsen vanuit biologische reststromen en is daarmee een duurzaam en circulair alternatief voor fossiele thermo-hardende binders, plastics en schuimen. Samen met partners maakt Plantics met deze bioharsen sterke, recyclebare en biologisch afbreekbare producten. Met een lening van Oost NL en het Nationaal Groenfonds en daarnaast een kapitaalstorting van bestaande aandeelhouders en de Rabobank, schaft Plantics nieuwe machines en productiemiddelen aan en breidt het de productielocatie op IPKW verder uit.

Er is bijna geen product denkbaar waar geen plastic aan te pas komt. Voor de productie van al dat plastic zijn veel fossiele grondstoffen zoals olie en gas nodig. Slechts een klein deel van dit plastic wordt gerecycled. Plantics wil hier verandering in brengen met bioharsen, die gebaseerd zijn op een uitvinding van de Universiteit van Amsterdam.

Toepassingen van biohars
De Plantics bioharsen worden onder andere gebruikt als coating om producten te versterken of vet- en vloeistofdicht te maken. Denk hierbij aan plantenpotten van gerecycled papier. Daarnaast is het ook een prima middel om verschillende natuurlijke vezelmaterialen te verlijmen. Zo perst Plantics hennepmatten die gebruikt worden als paneelmateriaal of voor het maken van meubels. Een mooi voorbeeld hiervan is de Hemp Chair collectie in samenwerking met partner VEPA. Dit product is internationaal bekend en kreeg in 2021 de prijs voor Renewable Material of the Year op de Renewable Materials Conference. Ook ontwikkelt Plantics met hun bioharsen schuimmateriaal die isolerend en brandvertragend zijn. Dit is een alternatief voor het brandbare PUR-schuim, waar bij brand giftige gassen vrijkomen, waarvan de productie milieubelastend is en het na de levensduur bij het chemisch afval belandt.  

Verdubbeling aantal arbeidsplaatsen
Met een converteerbare lening van Oost NL en het Nationaal Groenfonds zal Plantics de productielocatie op IPKW flink uitbreiden. De verwachting is dat het personeelsbestand van Plantics in 2025 verdubbelt naar 60 arbeidsplaatsen. “Alternatieven voor conventionele plastics worden helaas nog nauwelijks op grote schaal toegepast. Met de producten en toepassing van Plantics willen we hier verandering in brengen. Met deze lening kunnen we onze activiteiten opschalen, nieuw talent aantrekken en samen met partners nieuwe producten en toepassingen ontwikkelen”, zegt Wridzer Bakker, directeur bij Plantics.

“In Oost-Nederland zetten we in op een circulaire economie met zo lang mogelijk waardebehoud van grondstoffen en zo min mogelijk afval. De productontwikkeling en R&D-activiteiten van Plantics passen hier perfect bij. Bovendien zorgt de uitbreiding van Plantics in Arnhem voor werkgelegenheid en biedt het volop mogelijkheden voor kennisdeling met partners en onderwijsinstellingen in de regio”, stelt Sipke van der Meulen, investment manager Energy bij Oost NL.

“De producten van Plantics zijn vernieuwend en circulair en passen daarmee perfect bij de missie van het Groenfonds om Nederland groener en duurzamer te maken. Oost NL is daarbij een goede partner om samen deze innovaties te financieren”, zegt Willem Meijers, investment manager van het Nationaal Groenfonds.

Plantics maakte eerder gebruik van het programma De Groeiversneller voor een financieringsanalyse en de netwerkactiviteiten van het Business Angels Netwerk van Oost NL. Ook ontving Plantics samen met EromesMarko B.V. subsidie vanuit Europa (REACT-EU) voor het project DemoBioProductie.

Bron: oostnl.nl

ander nieuws


© 2025 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313