Wat doen we met oude autobanden? Canadees bedrijf gaat er op IPKW mee aan de slag

Bron: gelderlander.nl

Arnhem wordt komende week een rubberverwerkingsbedrijf rijker. Het Canadese Tyromer opent woensdag 29 juni zijn deuren op Industriepark Kleefse Waard.

Bij de verwerking van oud rubber, grotendeels afkomstig uit versleten autobanden, denken veel mensen direct aan kunstgrasvelden. Elke amateursporter kent ze wel, de zwarte rubberen korrels die je na de training of wedstrijd in je schoenen terugvindt. Bij Tyromer verwerkt men het rubber echter niet voor kunstgrasvelden, zo vertelt directeur Jos van Son.

Stinken

,,Voorheen waren de kunstgrasvelden inderdaad een van de best toepasbare oplossingen voor oude autobanden. Maar dat gaat niet meer. Er zijn allerlei protesten geweest, het is microplastic dat je op een veld strooit. Dat zakt weg en verdwijnt in het riool en in de oceaan. Bovendien vindt men het stinken als je op het veld loopt. Het geeft allemaal discussies, wat ertoe heeft geleid dat het vanaf 2028 verboden is.”

Het is dus zoeken naar andere oplossingen. Bij Tyromer verwerken ze het oude rubber zo dat het hergebruikt kan worden voor autobanden.

,,Maar je kunt er ook andere producten van maken. In leidingen kom je bijvoorbeeld altijd rubber tegen als afdichting op kleppen of zittingen. En rioolpijpen zitten aan elkaar vast met een rubberen ringetje. Er kunnen dus meerdere producten gemaakt worden van de grondstof die wij produceren.”

Schoolvoorbeeld

Van oude autobanden nieuw rubber maken om er vervolgens weer autobanden mee te maken. Het is een schoolvoorbeeld van recyclen. Volgens van Son blijft rubber nou eenmaal uitermate geschikt als materiaal voor autobanden.

,,Vergelijk het eens met plastic. Rubber heeft een enorme elasticiteit en keert terug in de oude vorm als je eraan trekt. Bij plastic heb je dat niet. Als je daar aan trekt, keert het niet terug in die vorm. Dat uitrekken en weer terugveren van rubber kan oneindig lang doorgaan zonder dat het materiaal erop achteruit gaat.”

Om de Europese markt te veroveren, nam het bedrijf de beslissing zich ook in Europa te vestigen. ,,Want als je het product goed in de markt wil zetten, moet je in die markt zitten. In Europa worden veel autobanden en rubberproducten geproduceerd. Het is hier een grote industrie met honderdduizenden mensen en daar wil je middenin zitten.”

Rubberen roots

Het oog viel, mede dankzij Van Son, op Arnhem. ,,Ik was al betrokken bij Tyromer toen het bedrijf alleen nog maar in Canada zat. Ik heb gezegd dat de tijd rijp was om in Europa neer te strijken en dat ik nog wel een mooie locatie wist: Industriepark Kleefse Waard. De omgeving en infrastructuur zijn goed en er is in de regio voldoende hoogstaand personeel te vinden. En de TU Twente, niet heel ver weg, hoort bij de top op het gebied van rubbertechnologie.”

,,En dan blijken er ook nog ‘rubberen roots’ op de locatie te liggen. Op deze plek zat vroeger een rubberfabriek en het industriepark is aan het eind van de Tweede Wereldoorlog bevrijd door de Canadezen. Alles komt samen, alsof het zo moet zijn.”

Hoewel de officiële opening nog moet komen, timmert het bedrijf al aardig aan de weg. ,,Wij zijn al geliefd bij een aantal firma’s. Zo zijn we gekwalificeerd door Continental en zijn we ook bezig met Apollo Vredestein. We spelen op wereldklasseniveau.”

ander nieuws


© 2024 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313