Waterstof de docu

Waterstof en de energietransitie
We zitten midden in een energietransitie. Dat is hard nodig want we gebruiken met z’n allen steeds meer energie. Het wordt steeds duidelijker dat waterstof hier een belangrijke rol in gaat spelen. Maar wat kunnen we dan met waterstof en hoe ver zijn we daar nu dan eigenlijk mee? Business Channel One is op onderzoek uitgegaan om antwoord te vinden op deze vragen.

Bekijk hier de documentaire

Politiek gaat voor een groene waterstof economie
Ook vanuit de politiek komen berichten over waterstof. Europarlementariër Frans Vragen over energietransitie op het BinnenhofTimmermans wil de waterstof economie met de Green Deal versnellen. Minister Wiebes heeft een Nationaal Waterstof Plan opgesteld. Nederlandse parlementariërs van de coalitie partijen, VVD, CDA, D66 en de oppositiepartij PvdA, willen een versnelling van de productie van groene waterstof. In deze documentaire komen Matthijs Sienot (D66), Agnes Mulder (CDA), William Moorlag (PvdA) en Mark Harbers (VVD) aan het woord. Welke ontwikkelingen zien zij met betrekking tot de inzet van groene waterstof? En waarom vinden zij dit belangrijk?

Groene, grijze en blauwe waterstofMaxima Centrale
Bij waterstof wordt gesproken over groen, grijs of blauw. Maar wat houdt dat eigenlijk in?

  • Grijze waterstof wordt gemaakt met behulp van aardgas. Hierbij komt CO2 vrij waardoor het gelijk staat aan grijze stroom. Het is dus vervuilend.
  • Blauwe waterstof wordt ook gemaakt met behulp van aardgas. Hierbij wordt echter de vrijgekomen CO2 opgevangen en opgeslagen. Hierdoor is blauwe waterstof minder vervuilend. Natuurlijk moet de opgeslagen CO2 niet alsnog in de atmosfeer terecht komen.Windmolens bij zonsondergang
  • Groene waterstof wordt gemaakt met behulp van duurzame energie. Dus uit zon en/of windenergie. Het voordeel hiervan is dat er totaal geen CO2 vrijkomt. Niet bij de productie van waterstof en ook niet wanneer de waterstof later wordt ingezet.

Innovatieve bedrijven spelen voortrekkersrol
Tijdens onze zoektocht zijn we gastvrij ontvangen bij verschillende bedrijven. Bedrijven die zich actief inzetten voor een waterstof economie. Bedrijven die op verschillende manieren mogelijkheden zien om CO2 te reduceren. En bij bedrijven die onderzoek doen naar wat geoptimaliseerd kan worden.

  • Zo werkt IPKW’er ‘Alles over waterstof‘ om de sociale acceptatie van waterstof te verbeteren. Zij leggen uit welke kansen waterstof allemaal biedt. Starttijd Alles over waterstof 01.25.
  • TNO onderzoekt en werkt voor een duurzame energietransitie onder andere aan groene waterstof innovaties voor diverse toepassingen. Starttijd TNO 7.00.
  • Tieluk laat zien dat we onze gebouwen veilig op waterstof kunnen verwarmen. Starttijd Tieluk 13.05.
  • H2arvester heeft een manier ontwikkeld waardoor boeren hun landbouwgrond dubbel kunnen gebruiken. Starttijd H2arvester 17.35.
  • Hygro en NXT Mobility werken beiden aan het project Duwaal. Een project waarbij waterstof wordt gegenereerd in een windmolen. Zij leggen uit waarom het belangrijk is om de hele keten mee te nemen in deze transitie. Starttijd Hygro 21.02 & NXT Mobility 25.04.NXT Mobility
  • Klaas Visser van TU Delft doet onderzoek of en hoe waterstof is in te zetten in de scheepvaart. Starttijd TU Delft 29.20.
  • Terwijl H2Fuel een manier heeft gevonden om waterstof in een vaste vorm op te slaan. Starttijd H2Fuel 34.08.
  • IPKW’er Hyet Hydrogen heeft een nieuwe compressor ontwikkeld waardoor minder opslagruimte nodig is. En zij kunnen ook waterstofgas filteren dat met aardgas gemengd is. Starttijd Hyet Hydrogen 40.00.
  • Bij Holthausen Clean Technology worden bestaande (vracht)auto’s omgebouwd tot waterstof voertuig. Starttijd Holthausen Clean Technology 45.53.

Waterstof de docu
Al in het najaar van 2019 zijn we gestart met de productie en opnames van ‘Waterstof de docu’. Door Covid-19 heeft de productie lange tijd stil gelegen. Pas eind deze zomer hebben we de opnames kunnen afronden. Bij deze willen wij alle deelnemers danken voor hun gastvrijheid en hun geduld.

ander nieuws


© 2025 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313